Biografie

OPLEIDING
Ben van den Dungen studeerde in 1988 cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na zijn studie kreeg hij een beurs voor een post-conservatoriale studie in New York (jazz) , Cuba (Afro-Cubaanse muziek) en Colombia (arrangeren in latin-muziek). Vanaf 2000 studeerde Ben een aantal jaren klassieke Indiase muziek in Mumbai (India) bij Dhanashree Pandit Rai.

PRIJZEN
1985: NOS Meervaart Jazzprijs
1987: Nicolai Award

CONCERTPRAKTIJK
Al vanaf 1982 treedt Ben van den Dungen op als professionele musicus en heeft sindsdien meer dan 5500 concerten in zo’n 70 landen gegeven. In 1983 voegde hij zich bij de Latin Jazz groep Nueva Manteca. De groep heeft sindsdien 11 albums opgenomen en verschillende keren getourd door onder andere Noord-Amerika, Canada, de Caraïben en Zuid-Amerika. Hij startte in 1984, samen met zijn collega en vriend Jarmo Hoogendijk, het Van den Dungen/Hoogendijk Quintet en richtte samen met zijn kompaan de groep Brand New Orleans (moderne Jazz met Afrikaanse percussie) op. Met deze groepen tourde Ben vanaf 1985 door heel Europa. Vanaf 1996 speelde hij in de Louis van Dijk Superband.

Ben kreeg in de eind van de jaren negentig steeds meer interesse in de mogelijkheden van diverse wereldmuziekstromingen in combinatie met jazzmuziek.
Nadat hij in India gestudeerd had, nam hij samen met een aantal andere Nederlandse en Indiase muzikanten het album “How to be Enlightened” op .

In 2002 ging Ben in Tango Extremo spelen, een Tango gezelschap dat tango, klassieke, jazz en Braziliaanse muziek met elkaar combineert. Vanaf 2008 tourt Tango Extremo, met grote regelmaat, door de Nederlandse theaters. In 2009 tourde Tango Extremo met een speciaal audiovisueel programma in samenwerking met Latin Grammy Award winnaar Gustavo Mozzi, genaamd “Carnaval de Buenos Aires”. Dit programma had zijn première op het Carnaval van Venetië op het San Marco plein voor 30.000 man publiek. Met deze groep speelde hij over de hele wereld waaronder in China, Zuid-Korea, Rusland, Italië, Turkije, Zuid-Afrika, Botswana, Groenland, IJsland, Ierland, Frankrijk, Spanje, Colombia, Venezuela, Mexico, Ecuador, Uruguay, de Nederlandse Antillen en niet te vergeten op het International Tangofestival in Buenos Aires.

Ben speelde samen met onder andere: Cindy Blackman, Mal Waldron, Art Taylor, Woody Shaw, Jimmy Knepper, Kirk Lightsey, Lester Bowie, Brian Lynch, Ralph Peterson en Jim McNeely. Tijdens zijn concerten met Nueva Manteca en The Cu-Bop City Big Band deelde hij het podium met Latin grootheden zoals: Giovanni Hidalgo, Nicky Marrero, Luis Conte, Orestes Vilato, Armando Peraza, Juancito Torres, Edy Martinez, Armando “Chocolate Armenteros”, Bobby Sanabria, Claudio Roditi, Ralph Irizarry, Paquito Rivera, John Bennites, Michel Camilo, Bobby Carcasses, Nelson Faria, Gustavo Bergali, Brian Lynch, Nelson Goncalves, Dave Valentin, Papo Vazquez en Oscarito Valdes.

EDUCATIE
Ben geeft les aan het Rotterdams conservatorium sinds 1991. Hij geeft hoofdvak saxofoon en ensemblespel. Hij gaf les op verschillende conservatoria in Nederland zoals het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en masterclasses op de conservatoria in Groningen, Hilversum en Zwolle. In 1998 ontwikkelde hij het curriculum aangaande cultureel ondernemerschap op het Rotterdams conservatorium en op het conservatorium in Groningen.

INTERNATIONAL JAZZSUMMERSCHOOLS
Vanaf 2009 organiseert hij in Zuid Korea in samenwerking met de Korean Holland Music Association de International Jazz Summerschool Korea en in juli 2016 wordt de achtste editie van deze internationale summerschool gehouden. Vanaf 2014 t/m 2016 organiseerde Ben de The Bali International Jazz Summerschool.

CLINICS EN MASTERCLASSES
In het buitenland heeft hij clinics en masterclasses gegeven op:
Royal College of Music – Leeds (UK)
Jyväskylä Institute of Music – (Finland)
University of Music – Salvador Bahia (Brazilië)
The Jazz School – La Plata (Argentinië)
Music University – Nanning (China)
Seoul College of art – Seoul (Zuid-Korea)
Suwon university – Seoul (Korea)
International jazzworkshop ‘Giovani Leoni’ – Casa del jazz Rome (Italië)
Siena Jazz – Siena (Italië)
Esmuc – Barcelona (Spanje)
El Collectivo – Cali (Colombia)
EAFIT – Medellin (Colombia)
Cultural Development Centre BANFF – Banff (Canada)
Stanisław Moniuszko Muziekacademie – Gdańsk (Polen)

COMPONIST/ARRANGEUR
Ben componeert hoofdzakelijk voor zijn eigen groepen en de bands waar hij in speelt en heeft zo’n 80 composities op zijn naam. Hij componeerde het repertoire voor het Ben van den Dungen/Jarmo Hoogendijk Quintet, Brand New Orleans en How2Be. Ben arrangeerde stukken voor het repertoire van Nueva Manteca binnen het programma Porgy and Bess, The Westside Story en Congo Square en voor de Louis van Dijk Superband arrangeerde hij de muziek voor de programma’s The Music of Jerry Roll Morton en Three Times Louis, (Louis Armstrong). Vandaag de dag arrangeert hij voor de groep Tango Extremo en schrijft de muziek voor zijn nieuwe kwartet. Met Wim Warman arrangeerrde hij de complete Mattheus Passie van Bach voor het ensemble Tango Extremo.
Hij kreeg verscheidene compositie-opdrachten van het Fonds van de Scheppende Toonkunst waaronder voor de FraFra BigBand. Zijn muziek werd onder meer gebruikt voor het televisie-programma Keek op de Week van Van Kooten en De Bie. Vanaf 2009 t/m 2011 schrijft hij in samenwerking met Wiboud Burkens de muziek voor het cross-media orkest Motion Unlimited.

AUTEUR
Zakelijke routeplanner voor Musici – Molenaar (2004)

ORGANISATOR
Ben organiseerde de ‘Delta Jazz Concerten’ in samenwerking met het Paard van Troje en het Koninklijk Haags Conservatorium van 1988 tot en met 1991. Hij organiseerde het festival rond het 25 jaar bestaan van de Jazzafdeling van het Rotterdams Conservatorium. In samenwerking met Jazz International in Rotterdam organiseerde hij het New Orleans Jazz Festival door studenten van het Rotterdams conservatorium in Night Town. Ben deed de programmering van de eerste editie van Pure Jazz Fest in Den Haag (2006).

ZAKELIJK & ARTISTIEK LEIDER
Sinds 1993 is hij zakelijk en artistiek leider van JWA (Jazz and Worldmusic Agency). Deze organisatie initieert producties, produceert en organiseert deze. Ben is artistiek coördinator van de Jazz Academy op het conservatorium van Rotterdam geweest in de periode van 2003 tot en met 2008.

PRODUCER
Ben produceerde de muziekvoorstellingen voor theater voor het ensemble Tango Extremo: “Viva la vida”, “De Mattheus Passie”, “Havana”. Later veranderde de naam van het ensemble in Musica Extrema waarvoor hij de voorstellingen “Club Vaudeville” , “Missa” en “Café du Monde” produceerde.

In samenwerking met het Internationaal Danstheater produceerde hij de voorstelling “TangoMania” en “Tin Pan Alley”.

In 2014 richtte hij samen met Wiboud Burkens en Michael Varenkamp het productiebureau ‘Legends of Music” op. Dit productiebureau maakt muziekproducties voor de Nederlandse theaters waaronder Miles! en Louis!.

Voor Nueva Manteca produceerde hij “Chicano Rock” en “Crime”.

Voor New York Round Midnight produceerde hij “A night at the club” en “Swinging Harlem” en voor seizoen 2018/2019 “The Crooners Club”.

Ben produceerde, naast de cd’s van zijn eigen groep, de cd’s van Nueva Manteca, Tango Extremo, How2Be, Lazyville en Canta Brazil.

Hij produceerde twee cd’s voor Codarts met studenten ensembles van het Rotterdams Conservatorium. Ben speelt op zo’n 80 cd’s.