Biografie

Ben van den Dungen, geboren in 1960, is een vooraanstaande Nederlandse jazzsaxofonist en een veelzijdige muzikale kracht die zijn stempel heeft gedrukt op de internationale muziekscene. Zijn muzikale reis begon in Den Haag, waar hij in 1988 cum laude afstudeerde aan het Koninklijk Conservatorium. Zijn passie voor muziek en zijn streven naar excellentie leidden hem naar verre oorden, waar hij zijn muzikale horizon verruimde. In de late jaren 80 kreeg hij de kans om zijn jazzvaardigheden te verfijnen in New York, Cuba en Colombia, waar hij zich verdiepte in Afro-Cubaanse muziek en het arrangeren van Latin-muziek.

Een opmerkelijke mijlpaal in zijn carrière kwam in 1985, toen hij de NOS Meervaart Jazzprijs won. Dit was slechts het begin van zijn indrukwekkende reeks prestaties en onderscheidingen, want in 1987 ontving hij ook de prestigieuze Nicolai Award van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Sinds zijn professionele debuut in 1982 heeft Ben van den Dungen meer dan 5500 concerten gegeven in maar liefst 70 verschillende landen. Zijn muzikale reis omvatte het bijdragen aan diverse muzikale projecten, waaronder de Latin Jazz-groep Nueva Manteca, waar hij in 1983 bij kwam en sindsdien heeft bijgedragen aan 13 albums en wereldwijd heeft opgetreden.

Copyright 2015 – flophousemagazine.com

In 1984 sloeg hij de handen ineen met zijn collega en vriend, Jarmo Hoogendijk, om het Van den Dungen/Hoogendijk Quintet op te richten, dat een pioniersrol speelde in moderne jazz met Afrikaanse percussie onder de naam Brand New Orleans.

In de late jaren 90 begon Ben van den Dungen zijn interesse in de mogelijkheden van wereldmuziek te verkennen, wat resulteerde in het opnemen van het album “How to be Enlightened” met Nederlandse en Indiase muzikanten na zijn studie in India.

In 2002 trad hij toe tot Tango Extremo, een ensemble dat tango, klassieke, jazz en Braziliaanse muziek vermengt, en toerde hij wereldwijd, waarbij hij het publiek betoverde met hun audiovisuele programma’s, waaronder het indrukwekkende “Carnaval de Buenos Aires.”

Ben van den Dungen heeft op het podium gestaan met enkele van de grootste namen in de jazzwereld, waaronder Cindy Blackman, Mal Waldron, Art Taylor, Woody Shaw, Jimmy Knepper, Kirk Lightsey, Lester Bowie, Brian Lynch, Ralph Peterson en Jim McNeely.

Naast zijn indrukwekkende uitvoerende carrière is Ben ook een toegewijde muziekeducator. Sinds 1991 geeft hij les aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij saxofoon en ensemblespel onderwijst. Hij heeft ook lesgegeven aan andere prestigieuze conservatoria in Nederland en heeft internationale masterclasses en clinics gegeven aan muziekscholen over de hele wereld.

Als componist en arrangeur heeft Ben van den Dungen een uitgebreid repertoire opgebouwd met meer dan 80 composities. Hij heeft muziek gecomponeerd voor zijn eigen groepen, waaronder het Ben van den Dungen/Jarmo Hoogendijk Quintet, het Ben van den Dungen Quartet, Nueva Manteca, Brand New Orleans, en Tango Extremo.

Als auteur heeft hij zijn kennis en ervaring gedeeld in boeken zoals “Zakelijke routeplanner voor Musici” en “De Kleine Louis,” een educatief kinderboek over de geschiedenis van de jazzmuziek.

Naast zijn muzikale en educatieve inzet heeft Ben van den Dungen ook een impact gehad als organisator, zakelijk leider en producer in de muziekindustrie. Hij heeft concerten en festivals georganiseerd, producties geleid en heeft samengewerkt met diverse ensembles en artiesten om indrukwekkende muziekvoorstellingen te creëren.

Ben van den Dungen heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de Nederlandse en internationale muziekscene, zowel als muzikant, docent, componist, auteur, en producent. Zijn toewijding aan het delen van muzikale kennis en het creëren van grensverleggende muziek blijft een inspiratie voor velen over de hele wereld.