De Mattheus Passie 2024

Een van de grootste muziekwerken van de klassieke muziek: de Mattheus Passie, vertolkt in een gedurfde en verfrissende bewerking. Een unieke uitvoering waarin klassieke muziek en Latijns- Amerikaanse muziek elkaar ontmoeten

Theatermaker Jan Rot († 22-04-2022) maakte de Nederlandse vertaling waarin op indrukwekkende wijze het verhaal van de evangelist wordt verteld. Oud-nieuwslezeres Noraly Beyer neemt vanaf 2023 de rol van verteller op zich.

De veelzijdige sopraan Claudia Patacca heeft haar sporen verdiend op de diverse opera- en concertpodia in binnen- en buitenland. Ze werkte met dirigenten als Jaap van Zweden, Ed Spanjaard en Simon Rattle en vertolkte rollen als Donna Anna en Rosalinde. Ook de Matthäus Passion van Bach heeft ze vele malen vertolkt met onder meer het Orkest van het Oosten en het Brabants Orkest. Een geweldige ervaring was ook de cd opname en première van de Mattheuspassie, de Nederlandse hertaling van Jan Rot, in een uitverkochte en enthousiaste Anton Philipszaal in Den Haag met het Residentie Orkest & Bachkoor in 2006. Claudia toerde tijdens de feestdagen langs de Nederlandse theaters met ‘Wien bleibt Wien 2.0’, zong afgelopen zomer de titelrol in de opera Armida van Salieri bij Opera Nijetrijne en was vorig jaar op Malta tijdens het Valletta Baroque Festival met twee geënseneerde cantates van Händel en Telemann met Combattimento in Teatru Manoel. Claudia is hoofdvakdocent klassieke zang aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en gaf onder meer masterclasses aan de befaamde Guildhall School of Music and Drama in Londen.

De bariton Joost van Tongeren (1973) legt zich toe op het uitvoeren van het klassieke lied, oratoria, opera en ook lichte muziek. Joost werkte als solist en ensemblezanger meerdere seizoenen mee aan de verkorte versie van Bachs Matthaüs Passion, verteld door Edwin Rutten. Vorig jaar gaf Joost samen met Patrick Hopper op het Pierre Palla concertorgel een concert van populaire liedjes ‘Hollandse Muziekschatten’ uit het archief van het Muziekcentrum van de omroep. Met zijn Ensemble Casuquo verzorgt hij al meer dan 20 jaar livemuziek bij uitvaarten, huwelijken en andere gelegenheden in de privésfeer.

De muziek wordt verzorgd door het orkest Musica Extrema, welke sinds haar oprichting een ontwikkeling heeft meegemaakt die op zijn minst opmerkelijk te noemen is. Het orkest heeft op praktisch alle grote- en kleine concertpodia van Nederland gestaan, maar ook het buitenland heeft al vaak met dit ensemble kennis mogen maken.

Musica Extrema:
Tanya Schaap – Viool en artistieke leiding
Ben van den Dungen – Saxofoons
Wilco Oomkes – Accordeon
Mihan Hong – Piano
Marijn van de Ven – Contrabas

Bekijk de volledige tour in de agenda.