De Mattheus Passie

Denkt u aan de Matthäus Passion van Bach? Dat klopt, maar met een hedendaagse twist: kleiner, sneller en lichter. In plaats van een groots koor en solisten, schitteren hier twee zangers. Het klassieke orkest is vervangen door een combo, en in plaats van de tenor van de evangelist, hoort u een verteller. Dit alles wordt uitgevoerd in onze moderne taal, begrijpelijk voor iedereen, of u nu religieus bent of niet. Dit is een moderne bewerking, vol swing en kleur, waarbij de noten van Bach zich moeiteloos aanpassen aan de vernieuwde klanken. Maar wees gerust, het blijft nog steeds de Matthäus, met 78 stukken en fragmenten verdeeld over twee delen, hoewel deze versie wat korter is.

Deze hedendaagse interpretatie omvat enkele opvallende momenten, zoals Donder en Bliksem, de noodkreet aan het kruis in de vorm van ‘Eli Eli Sabathani’, en natuurlijk de ontroerende uitvoering van ‘Erbarme Dich’, die Maria’s tranen weerspiegelt.

Jan Rot, de vertaler van dit project, neemt u mee in dit meeslepende verhaal. De zangpartijen worden verdeeld tussen de bariton Job Hubatka en de sopraan Sharon Kips, die met helderheid, passie en duidelijkheid zingen. En het mooie is dat u, als u dat wilt, kunt meezingen met de koralen, omdat de tekst wordt geprojecteerd voor het publiek. Bijgestaan door de virtuoze muzikanten van Musica Extrema.

Zoals iemand vorig jaar zei: “Ik dacht dat ik de Matthäus goed kende, maar nog nooit heeft het me zo diep geraakt!” Dus bereid u voor op een onvergetelijke avond waar traditie en vernieuwing samenkomen om een tijdloos meesterwerk tot leven te brengen.