De Vlaardingse violiste Tanya Schaap speelt groots de Mattheus Passie

Artikel: GrootVlaardingen Door: Peter Spek

“De uitvoering van de Mattheus Passie is een eigentijds versie in een unieke Nederlandse vertaling van Jan Rot maar dan kleiner, sneller en lichter. In plaats van een tribune met koren en solisten zien wij twee zangers, het dubbel orkest is vervangen door een combo en als het lijdensverhaal begint, horen wij niet de tenor van de evangelist maar een verteller. In onze taal, van nu, voor iedereen begrijpelijk, religieus of niet.”

Modern arrangement

“En in modern arrangement, vol swing en kleur, waar de noten van Bach zich prima voor lenen. Toch blijft het de Matthäus Passion in 78 stukken en stukjes in twee delen, al duurt hij minder lang,” zegt Tanya Schaap bevlogen. De Matthäus Passion is een van de grootste muziekwerken van de klassieke muziek. “De Mattheus Passie, vertolkt in een gedurfde en verfrissende bewerking. Een unieke uitvoering waarin klassieke muziek en Latijns-Amerikaanse muziek elkaar ontmoeten met prachtig hertaalde teksten van Jan Rot,” zegt Tanya Schaap.

Verteller Noraly Beyer neemt de bezoekers op indrukwekkende wijze mee in het verhaal van de evangelist, de populaire zangeres Sharon Kips, winnares X-Factor, en bariton Job Hubatka nemen de beroemde recitatieven en aria’s van het lijdens- en sterfverhaal voor hun rekening. De muziek wordt verzorgd door het orkest Musica Extrema, welke sinds haar oprichting een ontwikkeling heeft meegemaakt die op zijn minst opmerkelijk te noemen is. Het orkest heeft op praktisch alle grote- en kleine concertpodia van Nederland gestaan, maar ook het buitenland heeft al vaak met dit ensemble kennis mogen maken. Tanya Schaap is de oprichters van Musica Extrema en speelt al vanaf haar elfde jaar viool. “Eigenlijk wilde ik cello leren spelen, maar op de muziekschool probeerde ik een cello van een vriendinnetje op mijn rug mee te nemen. Dat vond ik wel erg zwaar. Daar wilde ik mijn verdere leven niet mee rondlopen,” zegt de Vlaardingse, die rap overstapte op de viool en deze niet meer losliet. Dat Tanya Schaap al vroeg kennismaakte met muziek was niet zo verwonderlijk. Zij komt uit een muzikale familie. “Mijn vader was organist en mijn moeder pianist, dus de stap naar de muziekschool was niet zo groot en ik heb er uiteindelijk mijn werk van gemaakt.” Tanya Schaap studeerde klassieke muziek in Amsterdam, maar werd gegrepen door de Argentijnse muziek. “Ik heb les gehad van Carel Kraayenhof, die op zijn bandoneon speelde tijdens het huwelijk van Koningin Maxima en Koning Willem Alexander met die bekende traan van Maxima, die Carel Kraayenhof veel roem en werk bezorgde .” De Mattheus Passie begint zaterdag om 20.30 uur en kaarten zijn te koop via https://stadsgehoorzaal.nl/voorstelling/de-mattheus-passie.

https://www.rodi.nl/vlaardingen/336215/de-vlaardingse-violiste-tanya-schaap-speelt-groots-de-mattheu