Spinoza Orchestra

Oktober wordt in Den Haag de maand van Spinoza, de grote filosoof die ons erfgoed met zijn denkbeelden heeft verrijkt. Naast tentoonstellingen, theater, lezingen en films is er ook ruimte voor muziek in deze viering van verlicht denken.

Stelt u zich voor, wat voor muziek zou vandaag de dag door het open raam van Spinoza’s huis aan de Haagse Paviljoensgracht klinken? Welke klanken zouden de balans vinden tussen de deductieve discipline van de klassieke traditie en het verlangen naar experimentatie van zijn verlichte tijdgenoten? Het antwoord is duidelijk: jazz. Nu, driehonderdvijfenveertig jaar na het overlijden van Spinoza, vindt zijn filosofische nalatenschap een muzikale uitlaatklep.

Deze bijzondere ontmoeting kan je beleven, dankzij het Spinoza Jazz Orkest. Dit ensemble bestaat uit gerenommeerde Haagse muzikanten die een scala aan stijlen binnen de jazz- en wereldmuziek vertegenwoordigen. Het hoogtepunt van de avond is de uitvoering van de “Spinoza Suite,” een nieuw werk gecomponeerd door klarinettist David Lukaçs, geïnspireerd op de werken van Spinoza. Deze muzikale reis wordt verrijkt met de vocale kunsten van de getalenteerde rapper Guus van der Steen, die met zijn spoken word een unieke dimensie toevoegt aan de filosofische melodieën. Daarnaast zal filosoof Erno Eskens, begeleid door het orkest, een lezing-op-muziek geven over de diepgaande relatie tussen Spinoza’s filosofie en muziek, waarbij oude ideeën een moderne herinterpretatie krijgen.

Dit bijzondere evenement brengt filosofen, filosofieliefhebbers, jazzmusici en jazzliefhebbers samen, als kinderen van dezelfde kosmische orde, balancerend tussen discipline en creativiteit.

De line-up van het Spinoza Orkest omvat een indrukwekkende verzameling getalenteerde musici, waaronder Ben van den Dungen op saxofoon, Miguel Rodriguez op piano, en vele anderen die samen zorgen voor een meeslepende en filosofisch geïnspireerde muzikale ervaring.

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
previous arrow
next arrow