SPINOZA ORCHESTRA OP SUMMERTIME 2022

De inspiratiebron van het Spinoza Orchestra zijn de gedachten van de beroemde Haagse filosoof Spinoza.
Spinoza is vooral bekend van een aantal grote filosofische werken die voor een vrije meningsuiting pleitte,. Eén van de belangrijke thema’s in zijn filosofie is de rol en betekenis van vrijheid en tolerantie in het leven. De gedachte hierachter is dat een mens het recht heeft om te zijn wie hij is, te denken zoals hij denkt en in het geval van de muziek te spelen zoals hij wil spelen. Alles leidt tot een interessante dialectiek, waarin de geschreven muziek tegenover improvisatie staat; een symbiose van vrijheid en discipline.. Elke stijl, elke persoonlijkheid en elke leeftijd heeft een plek aan de tafel. De autonomie van de musicus en het avontuur van het moment zijn het vertrekpunt. Jazz is improvisatie: vrijheid op het moment suprême. Wayne Shorter zei “Componeren is langzaam improviseren en improviseren is snel componeren”.

Den Haag kent een rijke traditie als de jazzstad van Nederland. De residerende musici van het orkest hebben een imposante (inter)nationale concertpraktijk, Het Spinoza Orchestra biedt een venster op de muzikale diversiteit van de jazz en wereldmuziek uit eigen stad.

Op zaterdag 2 juli zal het Spinoza Orchestra optreden op het Summertime Festival in Den Haag. Dit jaar komt Den Haag’s meest vooraanstaande jazz-, wereldmuziek- en roots-popfestival terug naar de Grote Markt voor drie dagen vol eclectische geluiden van de diverse gemeenschap van muzikanten van onze stad. Op het programma van dit jaar staat een diversiteit aan stijlen en culturen, uitgevoerd door levende legendes en aanstormend talent. De toegang is gratis.